Välkommen till Olskroken

En äkta göteborgsk blandning

Öppna struten och välj din favoritkaramell

Om Olskroken

Olskrokstorget i nuvarande form byggdes år 1982. Ett genuint affärsområde endast ett stenkast från Göteborgs centrum.
Själva Olskrokstorget och längs med Redbergsvägens norra sida finns ett tjugotal butikslokaler i fastigheter som ägs av Poseidon och förvaltas av GöteborgsLokaler.

Torghandeln på torget sköts av Higab.

Historik
För nästan 400 år sedan försvarade kommendanten Mårten Krakow befästningen Gullberg på den plats som vi idag kallar Olskroken, mot danskarna. Flera blodiga strider utkämpades i området genom historien.

Igenom Olskroken skär Redbergsvägen, med mycket gamla anor. Huvudvägen mot Västergötland har sedan urminnes tider gått fram just över eller i kanten av den angränsande åsen, och vidare bort över Danska vägen.

Vid nuvarande Redbergsplatsen i Olskroken låg en gästgivaregård på 1730-talet, som innehades av Anders Rebba. Benämningen ”Rebbas Lid” (Redbergslid) syftar eventuellt på honom, då det urgamla ordet lid dessutom betyder ungefär brant backe, vilket också stämmer med terrängen. Landeriet Redberg har därefter fört namnet vidare. Redbergsområdet hörde till stadens ursprungliga donation, och fram till 1830-talet fanns här inte mycket annat än betesmarker och det nämnda värdshuset.

Hjalmar Wallqvist säger 1889 om husen i området; ”De äro af hög ålder och vanligen illa uppförda. Men öfver det hela hvilar likväl en prägel af förnöjsamhet och relativ välmåga, som qvarlemnar ett godt intryck.”

Olskroken fick preliminär stadsplan 1866, där det angavs att området skulle bebyggas med arbetarbostäder. 1880 fastställdes en definitiv stadsplan, befintlig bebyggelse revs och ersattes 1885-1910 av nästan uteslutande landshövdingehus .

Olskrokstorget anlades i slutet av 1800-talet och 1896 började man bedriva handel där. Sedan dess har torget flyttats runt och förändrats många gånger. I början av var det fortfarande fullt med trafik på Gullbergsån, med både lastpråmar och nöjesbåtar. När ritningarna till det stora Olskroksmotet var klara 1960, förändrade det hela området. Olskrokstorget och de två gamla broarna över Gullbergsån försvann så småningom med grävskoporna.

Fastighetsbolaget Göta Lejon började köpa upp hus 1963, därefter ökade förfallet och 1973 beslutade stadsfullmäktige om totalsanering. 1980 expoprierades den sista fastigheten och därmed kunde det sista kapitlet avslutas för den enda kvarvarande, homogena arbetarestadsdelen från denna tid. Det nya Olskroken stod klart 1983.

1882 invigdes S:t Paulikyrkan, belägen mellan Redbergsplatsen och Olskrokstorget.

Aktuellt i Olskroken

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
2 veckor sedan
Olskroken

Finns det något godare än nybakade kanelbullar? Nä, jag tror inte det. Idag är det Kanelbullens dag så glöm inte att köpa med dig gofika hem. Eller du kanske bakar själv? ... Läs merSe mindre

Finns det något godare än nybakade kanelbullar? Nä, jag tror inte det. Idag är det Kanelbullens dag så glöm inte att köpa med dig gofika hem. Eller du kanske bakar själv?
2 månader sedan
Olskroken

Vi fortsätter att vara rädda om varandra och om oss själva ❤ ... Läs merSe mindre

Vi fortsätter att vara rädda om varandra och om oss själva ❤
2 månader sedan
Olskroken

Kom till Olskrokstorget idag och spela schack! Vi är här till ca kl. 18.00. Varmt välkomna alla spelsugna! ... Läs merSe mindre

Kom till Olskrokstorget idag och spela schack! Vi är här till ca kl. 18.00. Varmt välkomna alla spelsugna!
2 månader sedan
Olskroken

FLYTTAT TILL FREDAG 20 AUGUSTI!
Välkomna till Olskrokstorget fredag 20 augusti! Då blir det schackspel med stora pjäser för både nybörjare och rutinerade spelare. Ta med dig en kompis! Manhem schacksällskap finns på plats för att lära ut både grunder och knep för er som vill lära er mer om schack. Eller kom hit för att spela ett parti helt enkelt. 😃☀♟
... Läs merSe mindre

FLYTTAT TILL FREDAG 20 AUGUSTI!
Välkomna till Olskrokstorget fredag 20 augusti! Då blir det schackspel med stora pjäser för både nybörjare och rutinerade spelare. Ta med dig en kompis! Manhem schacksällskap finns på plats för att lära ut både grunder och knep för er som vill lära er mer om schack. Eller kom hit för att spela ett parti helt enkelt. 😃☀♟
Ladda fler

Olskroken