Välkommen till Olskroken

En äkta göteborgsk blandning

Öppna struten och välj din favoritkaramell

Om Olskroken

Olskrokstorget i nuvarande form byggdes år 1982. Ett genuint affärsområde endast ett stenkast från Göteborgs centrum.
Själva Olskrokstorget och längs med Redbergsvägens norra sida finns ett tjugotal butikslokaler i fastigheter som ägs av Poseidon och förvaltas av GöteborgsLokaler.

Torghandeln på torget sköts av Higab.

Historik
För nästan 400 år sedan försvarade kommendanten Mårten Krakow befästningen Gullberg på den plats som vi idag kallar Olskroken, mot danskarna. Flera blodiga strider utkämpades i området genom historien.

Igenom Olskroken skär Redbergsvägen, med mycket gamla anor. Huvudvägen mot Västergötland har sedan urminnes tider gått fram just över eller i kanten av den angränsande åsen, och vidare bort över Danska vägen.

Vid nuvarande Redbergsplatsen i Olskroken låg en gästgivaregård på 1730-talet, som innehades av Anders Rebba. Benämningen ”Rebbas Lid” (Redbergslid) syftar eventuellt på honom, då det urgamla ordet lid dessutom betyder ungefär brant backe, vilket också stämmer med terrängen. Landeriet Redberg har därefter fört namnet vidare. Redbergsområdet hörde till stadens ursprungliga donation, och fram till 1830-talet fanns här inte mycket annat än betesmarker och det nämnda värdshuset.

Hjalmar Wallqvist säger 1889 om husen i området; ”De äro af hög ålder och vanligen illa uppförda. Men öfver det hela hvilar likväl en prägel af förnöjsamhet och relativ välmåga, som qvarlemnar ett godt intryck.”

Olskroken fick preliminär stadsplan 1866, där det angavs att området skulle bebyggas med arbetarbostäder. 1880 fastställdes en definitiv stadsplan, befintlig bebyggelse revs och ersattes 1885-1910 av nästan uteslutande landshövdingehus .

Olskrokstorget anlades i slutet av 1800-talet och 1896 började man bedriva handel där. Sedan dess har torget flyttats runt och förändrats många gånger. I början av var det fortfarande fullt med trafik på Gullbergsån, med både lastpråmar och nöjesbåtar. När ritningarna till det stora Olskroksmotet var klara 1960, förändrade det hela området. Olskrokstorget och de två gamla broarna över Gullbergsån försvann så småningom med grävskoporna.

Fastighetsbolaget Göta Lejon började köpa upp hus 1963, därefter ökade förfallet och 1973 beslutade stadsfullmäktige om totalsanering. 1980 expoprierades den sista fastigheten och därmed kunde det sista kapitlet avslutas för den enda kvarvarande, homogena arbetarestadsdelen från denna tid. Det nya Olskroken stod klart 1983.

1882 invigdes S:t Paulikyrkan, belägen mellan Redbergsplatsen och Olskrokstorget.

Aktuellt i Olskroken

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
1 vecka sedan

Perfekt att mysa och pyssla tillsammans under hösten! 🍂🧡🥰
#olskrokenNytt hos oss! Vi tycker att det ska vara både roligt och enkelt att pyssla när skaparglädjen slår till. Därför har vi tagit fram sju kompletta pysselkit för barn under vår egna kollektion – kollektion Lilla a. Här kan ni skapa allt från håraccessoarer, studsbollar och suddgummin till pärlsmycken av alla dess slag. Låt fantasin och kreativitet flöda fritt!

#Akademibokhandeln #Pysseltips
... Läs merSe mindre

Perfekt att mysa och pyssla tillsammans under hösten! 🍂🧡🥰
#olskroken
1 vecka sedan

Passa på att boka in den där synundersökningen man väntat med.. 😎Dags för en synundersökning? Vid köp av glasögon bjuder vi på undersökningen. Du bokar enklast din tid på vår hemsida.

glasogonmagasinet.se/boka-tid/
... Läs merSe mindre

Passa på att boka in den där synundersökningen man väntat med.. 😎
3 veckor sedan

Sticka din egen favorit, garn hittar du hos Knit & Purl AB i Olskroken! 🍁🧶🧡 ... Läs merSe mindre

Sticka din egen favorit, garn hittar du hos Knit & Purl AB i Olskroken! 🍁🧶🧡Image attachment
4 veckor sedan

Styr & Ställ finns på Olskrokstorget! Cykla gratis i helgen till stadens alla festligheter! 🚲🤩🎉 ... Läs merSe mindre

1 månad sedan

Nu är vi igång! ♟️🤩 Välkommen till torget och spela schack med stora pjäser. Vi håller på fram till kl 18 idag! Välkommen!
#olskroken #schacksällskapetmanhe
... Läs merSe mindre

Nu är vi igång! ♟️🤩 Välkommen till torget och spela schack med stora pjäser. Vi håller på fram till kl 18 idag! Välkommen! 
#olskroken #schacksällskapetmanhemImage attachmentImage attachment
Ladda fler

Olskroken